środa, 22 lutego 2017

Fit pączki z piekarnika tylko 100kcal sztuka


Nie byłabym sobą, gdybym nie odchudziła przepisu na pączki tuż przed tłustym czwartkiem ;)
Starałam się, aby wyszły jak najmniej kaloryczne i nie zdrowe. Z mojego doświadczenia niestety tylko mąka pszenna pięknie wyrasta, dlatego to jedyny zły składnik w tej słodkiej uczcie.

Wymagają czasu, ponieważ zawierają drożdże, wynagradzają jednak leżakowanie ciasta. Są przepyszne, pulchniutkie i delikatne. Spróbujcie!


Przepis na 15 pączków
Całość (z konfiturą) to: 
1 692,2 kcal Białko: 42,0 g Węglowodany: 292,3 g Tłuszcz: 39,5 g



Składniki:

Najpierw na zaczyn:
  •  około 4-5g drożdży instant (lub około 20g świeżych)
  • łyżeczka cukru/ lub erytrytolu jak u mnie
  • 60ml ciepłej wody
  • łyżka mąki pszennej typ 550
  • 300g mąki pszennej typ 550
  • 30 g erytrytolu lub innego cukru
  • 20 g oleju kokosowego (ewentualnie olej rzepakowy)
  • 3 żółtka
  • 180-200g powideł, konfitury lub dżemu w dowolnym smaku
  • szczypta soli
  • około 160ml (3/4 szklanki) mleka 2%
Przygotowanie:

  1. Zaczyn: do miseczki wsypujemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, drożdże (jeśli świeże, to je kruszymy) i ciepłą wodę. Mieszamy i odstawiamy na około 10-15minut.
  2. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim olej kokosowy.
  3.  Do dużego naczynia wsypujemy mąkę, sól, cukier, żółtka, i zaczyn. Następnie przelewamy mleko z rozpuszczonym olejem kokosowym. Mieszamy łyżką 5minut.
  4. Ciasto przykrywamy ściereczką  i dajemy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto jest lepiące i ciągnące się zarówno przed jak i po wyrośnięciu.
  5. Blat posyp sporą ilością mąki i delikatnie wyciągnij na niego ciasto za pomocą silikonowej łopatki (którą też możesz opruszyć). 
  6. Ciasto u góry też lekko oprusz i zrób z niego placek o grubości około 2-3cm.
  7. Za pomocą szklanki wytnij kółka i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto traktuj delikatnie 😁 Z tego przepisu wyjdzie 15 pączków, a więc potrzebne Ci będą dwie blachy.
  8. Ciasto powinno chwilkę odpocząć na blaszkach 😅 i najlepiej przykryć je ściereczką.
  9. Piekarnik nagrzej do 190-200 stopni, włóż pierwszą blaszkę. Piecz do uzyskania jasnobrązowego/ złotego koloru mniej więcej 9-15 minut wszystko zależy od piekarnika. Po upływie tego czasu włóż drugą blaszkę z pączkami.
  10. Po wyjęciu z piekarnika pozwól im trochę ostygnąć i za pomocą rękawa cukierniczego nadziewaj według upodobań ulubioną konfiturą.



Przechowuj jak każde ciasto drożdżowe pod przykryciem, aby pączki nie wyschły i nie stały się twarde.

Smacznego!
Paula

5 komentarzy:

  1. Wyglądają tak kusząco, że muszę koniecznie wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  3. mhmm ale mi zrobiłaś smaka na takie pączusie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nazwała bym je bardziej bułko/drożdżówkami bo tak wyglądają :P. Jak mam okazje właśnie podobne takie robić zawsze dodaje jakiegoś nadzienia z malin )konfitura czy cokolwiek), najlepsze nadzienie jakie można dodać.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdą Waszą opinię :)