wtorek, 6 października 2015

Niskokaloryczne muffiny z cukini



Cukinia to jedno z warzyw praktycznie bez kalorii - powinno się znaleźć w każdej kuchni osoby dbającej o linię. W sezonie jest tania jak barszcz :) w zimie niekoniecznie opłaca się używać jej w dużych ilościach. Na pewno warto ją jeść, bo praktycznie nie ma kalorii a jej zastosowanie jest wszechstronne.

Dziś muffiny z cukinii <3
Czyli idealne danie na wynos - do lunchbox'ów!





Makro całości: 613 kcal b: 37 g ww: 38 g tł: 35 g
Jedna muffina: 40kcal
Składniki na 15sztuk

Składniki:

- 2 małe/średnie cukinie (około 800g)
- 3 ząbki czosnku
- 50g suszonych pomidorów
- 20g pestek z dyni
- 10 g siemienia lnianego
- 50g mąki kokosowej
- sól
- pieprz
-zioła prowansalskie 
- pieprz cayenne
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia




Wykonanie:

Cukinie zetrzeć na tarce na średnich oczkach, następnie wycisnąć powstałą 'papkę' w rękach, aby pozbyć się większości wody. Posiekać drobno czosnek i suszone pomidory i dodać z pozostałymi składnikami do startej cukinii (mąka, przyprawy, siemię, proszek do pieczenia). Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do foremek silikonowych, lub jeśli tak jak ja masz specjalną brytfankę do muffinów wcześniej użyj spray'u 0kcal aby ciasto nie przywierało. Piecz w 180 stopniach przez 35minut (piekarnik góra-dół)



Smacznego!
Paula

4 komentarze:

  1. ciekawy przepis :) takie muffiny dobrze nadają się na podróż

    OdpowiedzUsuń
  2. hej, Paula, jakim cudem Twoje nie są takie rozklapciane? zrobiłam wszystko wg przepisu, odstawiłam nawet na trochę startą cukinię i odcisnęłam dokładnie wodę, a w dalszym ciągu mam wrażenie, że brakuje tam jakiegoś jajka w składzie :< myślałam, że może po prostu się zestalą jak wystygną, ale niestety nie :< pomocy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Symptyczny przepis godny uwagi :d
    Pozdrawiam - muuooaa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Czasami człowiekowi brakuje motywacji albo ma inne problemy i przestaje ćwiczyć oraz dbać o siebie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdą Waszą opinię :)