sobota, 12 września 2015

Jaglanello Rafaello - najlepszy deser na świecie!





Co tu dużo mówić, te kuleczki z kaszy jaglanej są przepyszne! Polecam Wam wypróbować jeśli jeszcze nie dotarła do Was ta mania :) Bardzo proste w wykonaniu, samo lepienie kuleczek trochę czasochłonne, ale efekt wynagrodzi Wam te kilka minut w kuchni :)
Jeśli miałabym do wyboru Rafaello, a te jaglane kokosowe kuleczki wybrałabym te drugie! Niebo w ustach :)





Na 30 małych kuleczek 
Całość:  602 kcal b: 12 g ww: 51 g tł: 39 g
Jedna kuleczka: 20kcal

Składniki:
50g kaszy jaglanej
120ml mleka kokosowego (może być krowie, migdałowe, sojowe)
50g wiórek kokosowych
5g oleju kokosowego (może być zwykłe masło, przy braku masła ewentualnie olej rzepakowy, a najlepiej olej z jakiś orzechów)
1,5 łyżeczki miodu/ sropu klonowego/syropu z agawy
aromat migdałowy - kilka kropel 

opcjonalnie:
karob/ kakao odtłuszczone
migdały drobniutko posiekane(płatki)
(w wersji bardzo odchudzonej można gotować kaszę na wodzie i użyć spray'u 0kcal przy mieszaniu z płatkami, lub zamiast płatków wymieszać kaszę z ugotowanymi zblendowanymi rodzynkami i tylko obtoczyć kuleczkę w wiórkach)




Przygotowanie:
Kaszę płuczemy i zalewamy mlekiem, gotujemy na minimalnym ogniu, na najmniejszym palniku, aż całe mleko zostanie pochłonięte przez kaszę (mniej więcej to 12-18minut).
Na patelni prażymy 40g wiórków kokosowych aż będą złoto-brązowo-żółte :) i dodajemy do ugotowanej gęstej kaszy. Następnie wlewamy miód/syrop, olej kokosowy i kilka kropel aromatu migdałowego i wszystko mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki (masa musi być jeszcze ciepła) i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych. Możemy też wykorzystać karob lub migdały jako finalną warstwę naszych Jaglanello :)



Smacznego <3
Paula

3 komentarze:

Bardzo dziękuję za każdą Waszą opinię :)