środa, 8 lipca 2015

4-składnikowe naleśniki / placuszki szpinakowe - tylko 190kcal



Sezon na warzywa i owoce w pełni. Trzeba to wykorzystać :) Szpinak możemy kupić cały rok w praktycznie każdym spożywczaku, ale teraz świeży szpinak smakuje nieporównywalnie lepiej :) <3
Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużej zręczności w kuchni :) Jako, że naleśniki są ze szpinaku polecam je zrobić na ostro. 






6 placuszków/ naleśników = 188 kcal b: 13 g ww: 29 g tł: 2 g

Składniki:
  • 100 g szpinaku
  • 15 g siemienia lnianego
  • 40g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

opcjonalnie do smaku:
  • pieprz cayenne
  • sól
  • zioła prowansalskie

Wykonanie:

Siemię lniane zalewamy 100ml wrzątku i odstawiamy aż zgęstnieje i wod wystygnie. Szpinak zmiksuj na gładką maskę i dodaj do niego mąkę, proszek do pieczenia i zgęstniały len. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj jeszcze wody aby masa nie była zbyt gęsta (50-100ml zależy od mąki) Masę nałóż łyżką na patelnię i rozsmaruj szpatułką po patelni (lub uformuj placuszki), smaż z każdej strony aż naleśniki będą rumiane.




Smacznego!
Paula 

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za każdą Waszą opinię :)