wtorek, 5 maja 2015

Najszybsze masło orzechowe






Wiecie, że lubię przepisy niskokaloryczne. Tu niestety nic odchudzić nie mogę i będzie to około 600kcal/100g. Dużo. Bardzo dużo, ale łyżeczka co rano do owsianki jeszcze nikogo nie pogrubiła - wszystko z umiarem. Jako, że orzechy są bardzo zdrowe nie możemy ich wyłączyć z naszej zdrowej diety. Uważajcie jednak - masło orzechowe to połączenie 3 składników, które sprzyjają temu, że jak zaczniemy jeść nie możemy skończyć... Trójkąt bermudzki odchudzania - połączenie tłuszczu, cukru i soli. Jest to jeden z tych produktów, który powoduje uzależnienie - jesz na własną odpowiedzialność :)

Składniki:

- orzeszki np 200g
- łyżeczka miodu / słodzik

Wykonanie:

Orzeszki wrzucamy na rozgrzaną patelnie i prażymy je aż będą złoto-brązowe, niektóre mogą się lekko przypiec ;) Kiedy już będą dobrze rozgrzane wkładamy je do blendera i miksujemy około 10-15minut w między czasie dodając miód lub słodzik. Jeśli lubicie mieć w maśle orzechowym kawałki orzeszków to zostawcie 2-3 łyżki drobno zmielonych i dorzućcie na koniec. Konsystencja zależ od Was ja lubię taką zwartą jak na obrazku bo kruszę ją do owsianki :)



Smacznego!
Paula

4 komentarze:

  1. Mozna zrobic maslo z nerkowcow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak :) sama muszę spróbować

      Usuń
  2. jakiej firmy używasz blendera? Boję się, żeby nie rozwalić ostrz...

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdą Waszą opinię :)