sobota, 25 kwietnia 2015

Proteinowe naleśniki z białego sera




 
Przepisy zawsze rodzą się w mojej kuchni z potrzeby wykorzystania produktów które mam w lodówce na trochę mniej oklepany sposób niż tradycyjne dania. Szukałam w internecie przepisu na naleśniki z sera białego. Znalazłam tylko naleśniki z serem białym a to różnica :) Nie chodziło mi przecież o zwykłego naleśnika przełożonego białym serem.. Kiedy wpadłam na pomysł by zrobić je sama zobaczyłam, że tkwi tu pewna drobna trudność ale wszystko się da zrobić :) Można jednak dojść do wprawy i zrobić z tego przepis dla Was.







 

Makro takich naleśników jest imponujące (dla mnie wiem :) )

280 kcal b: 42 g ww: 15 g tł: 6 g / to 4 naleśniki
1 naleśnik -  70 kcal

Składniki:

200g sera białego 0% / chudego
10 g mąki pełnoziarnistej 
20ml mleka
1 jajko
1 łyżecka sody oczyszczonej 
2 łyżeczki ksylitolu lub innego słodzika, który można poddać obróbce termicznej



Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy na gładką masę. Nagrzewamy patelnię i przed pierwszym naleśnikiem smarujemy ją znikomą ilością tłuszczu. Na środek patelni wykładamy około 3 łyżki naszej masy i czekamy aż zacznie się rozpływać po patelni. Wtedy pozwalamy masie rozpłynąć się na patelni jak naleśnik, jeśli się nie uda ruchami patelni pomagamy sobie szpatułką - i oto cały problem teraz już jest łatwo. Smażymy na małym ogniu aż naleśnik będzie można przewrócić na drugą stronę. Robimy to delikatnie. Smażymy na złoto-brązowy kolor z drugiej strony (pierwsza może być nieco ciemniejsza, żeby naleśnik dało się w jednym kawałku obrócić). Naleśniki przekładamy dżemem, prażonymi owocami albo jogurtem - co kto lubi. Są pyszne nawet same :)

 






Smacznego!
Paula

5 komentarzy:

  1. Znowu kolejny ciekawy przepis. Z pewnością spróbuje jak zawsze :) Brawo

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tej porcji wychodzi 4 czy więcej naleśników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 4 duże, można zrobić więcej ale mniejszych :)

      Usuń
  3. Super, na pewno wypróbuję! :)
    Mogłabyś polecić jakieś blogi/ konta Instagram bądź cokolwiek innego którymi się inspirujesz? Czy sama wymyślasz te wszystkie przepisy? :)
    Pozdrawiam i gratuluję pięknej przemiany! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      staram się sama wymyślać lub podpatrywać w różnych miejscach i zmieniać pod siebie, robić z tradycyjnych potraw bardziej niskokaloryczne :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdą Waszą opinię :)