sobota, 4 kwietnia 2015

Najprostszy, najsmaczniejszy i najłatwiejszy chlebek bananowy



Tego typu przepis krążą w sieci masowo, dlatego nie odkryję przed Wami nic nowego. Mogę Wam tylko napisać jak ja piekę swój chlebek bananowy. Przepis jest do bólu prosty najważniejsze że nie zawiera dodatkowego cukru bo używamy mocno dojrzałych bananów, a chlebek w smaku przepyszny.. szczególnie lubię go z miodem albo gdy posmaruję go śmietankowym serkiem. Pycha!




Kalorie chleb bananowy:

615 kcal b: 21 g ww: 114 g tł: 8 g całość
w 100g około - 150kcal
kromka chleba bananowego około 35g to - 50kcal


Składniki podstawowe:

250g bananów (około 3 sztuki) najlepsze są mocno dojrzałe!
100 g mąki pełnoziarnistej (ja używam pszennej, ale może być żytnia lub orkiszowa)
1 jajo
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej

Dodatki:

łyżeczka cynamonu
łyżeczka kardamonu
łyżeczka imbiru



Wykonanie:

Ucieramy banany na gładko, dodajemy jajko i miksujemy dalej. Do powstałej gładkiej masy dodajemy mąkę szczyptę soli i sodę oczyszczoną. Dodajemy przyprawy. Mieszamy wszystko aby nie było żadnych grudek. Przekładamy do formy (niezbyt długiej bo ciasto wyrasta tylko odrobinę) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 40minut. Ja pod koniec sprawdzam jeszcze wykałaczką czy ciasto nie jest mokre w środku. 







Smacznego!
Paula

4 komentarze:

  1. Super przepis, szczególnie chyba jak ma się ochotę na słodsza wersję.
    Ja mam pytanko trochę z innej beczki, jak wygląda schemat Twojej diety- a konkretnie rozkład dzienny weglowodanów, tłuszczy i białek. Jaka kaloryczność dzienna średnio?
    Czy jesz 4 czy 5 posiłków?
    Jak rozumiem 6 dni w tygodniu conajmniej 1 h sportu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wczoraj go skończyłam, piekłam kilka dni temu :) Do tej pory robiłam zawsze wersję nieco bardziej kaloryczną, z dosładzanym chlebkiem i z masłem/olejem kokosowym, dopiero niedawno wpadłam na to, że to nie są składniki niezbędne :) Uwielbiam!
    Dzisiaj natomiast piekę batoniki musli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie wczoraj go skończyłam, piekłam kilka dni temu :) Do tej pory robiłam zawsze wersję nieco bardziej kaloryczną, z dosładzanym chlebkiem i z masłem/olejem kokosowym, dopiero niedawno wpadłam na to, że to nie są składniki niezbędne :) Uwielbiam!
    Dzisiaj natomiast piekę batoniki musli :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi ten chlebek wychodzi mokry w środku dlaczego ? a piekę go 40 min w 180C

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdą Waszą opinię :)