środa, 29 kwietnia 2015

Murzynek - dietetyczne muffiny lub ciasto



Murzynek to jeden ze smaków z jakim kojarzy mi się dzieciństwo. Duży blok ciasta oblany czekoladą.. ostatnio coraz częściej miałam ochotę przypomnieć sobie jak smakuje ten charakterystyczny i jakże smakowity wypiek. Muszę szczerze przyznać, że muffiny czy ciasto (- forma zależy od Was) z tego przepisu smakuje REWELACYJNIE!



Na co dzień nie zajadam się ze smakiem gorzką czekoladą - wolę zwykłą, ale tutaj.. gorzka czekolada to niebo w ustach! Jeśli tęsknicie za smakiem murzynka, lub macie ochotę na mocno-czekoladowe uderzenie smaku ten przepis musicie zrealizować przy pierwszej możliwej okazji :)




619 kcal b: 24 g ww: 96 g tł: 16 g - całość / 9 muffinek
1 muffinka - 70 kcal



Składniki:
100 g mąki orkiszowej
150 g jogurtu naturalnego
30 ml mleka
10 g kakao odtłuszczonego
15 g ksylitolu lub innego słodzika wg uznania
30 g pokrojonej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Najpierw wymieszać suche składniki następnie dodać jogurt i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt zwarta dodać więcej mleka. Przełożyć do foremek lub piec w keksówce na tradycyjnego murzynka. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30minut. Po upływie tego czasu zostawić jeszcze murzynka na około 5minut w otwartym piekarniku.



Dietetyczny murzynek <3


Smacznego!
Paula

3 komentarze:

  1. Najlepsze muffunki bez białej mąki jakie udało mi się zrobić [prób było sporo]. Zmodyfikowałam nieco Twój przepis- zrezygnowałam z mleka, dodałam natomiast więcej jogurtu, zamiast słodzika użyłam miodu, wsypałam też trochę płatków owsianych. Mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wygląda smakowicie. Chciałabym go wypróbować. Mam w związku z tym pytanie, jaki rozmiar foremki ma być jeżeli chciałabym zrobić to w formie ciasta?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdą Waszą opinię :)