sobota, 11 kwietnia 2015

Chipsy z jarmużu - pyszne i zdrowe



Może wy jesteście w stanie oprzeć się chipsom - ja nie bardzo. Szukając zdrowej alternatywny natrafiłam na ten przepis i od tego czasu jarmuż często gości w mojej lodówce :) w porównaniu do tradycyjnych chipsów które mają 450-600kcal/100g chipsy z jarmużu wpadają fantastycznie :) jeśli traficie na jarmuż koniecznie wypróbujcie ten przepis. Chipsy są chrupiące i aromatyczne!





Na jedną porcję - 1 osoba
Kalorie i makro: 

107 kcal b: 2 g ww: 2 g tł: 10 g

Produkty:

  • 100g jarmużu
  • 10ml oleju/oliwy
  • łyżka curry



Wykonanie:

Jarmuż myjemy i suszymy. Ja kupuję już drobno pokrojony, jeśli macie w całości porwijcie go na małe kawałki i wkrójcie twardą łodygę. Do miseczki wlewamy oliwę, wsypujemy curry i mieszamy. Zanurzamy każdy listek w mieszance i układamy na papierze do pieczenia. Gdy już wyłożymy wszystkie listki na papier możemy je jeszcze wszystkie wymieszać i natrzeć jeden liść o drugi aby się lepiej pokryły. Wkładamy do nagrzanego do 160-180 stopni piekarnika na 10-15min musicie pilnować bo to dość indywidualna kwestia. Sprawdzajcie aż listki będą kruche. Wykładamy do miseczki i delektujemy się pysznym smakiem chipsów.





Smacznego!
Paula

4 komentarze:

  1. Kilka dni temu pierwszy raz kupiłam jarmuż, na razie jadłam na surowo i w smoothies. Muszę zrobić chipsy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeju jeju! <3 znalazłam twój blog przypadkowo, ale jest cudowny, dziękuję <3 Przyda mi się bardzo! Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Trochę podobny do kapusty tylko że o wiele smaczniejszy. Ja polecam cebulowe chipsy z jarmużu.

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdą Waszą opinię :)