niedziela, 15 marca 2015

Wysokobiałkowy niskokaloryczny chleb bez mąki.


Ostatnio chcę Wam pokazać jak robić tradycyjne potrawy bez mąki. Dzisiaj padło na chleb. Na rynku są dostępne różne mieszanki do wypieku chleba, również takie które nie zawierają mąki. Ja chcę Wam pokazać naprawdę niskokaloryczne pieczywo jakim jest chleb. Jeżeli użyjecie bezglutenowych otrąb gryczanych zamiast tych podanych w przepisie możecie zrobić również bezglutenowy chleb niskokaloryczny o stosunkowo wysokiej zawartości białka.







Czy ten chleb jest smaczny? 
Po przejściu z tradycyjnego jasnego pieczywa będziecie się zastanawiać czy przypomina Wam smak kajzerki czy chleba pszennego, ale nie znajdziecie tu tego smaku. Chleb jest lekki i smakuje tym co ma w środku :) ja uważam, że jest smaczny i warto chociaż raz go wykonać, żeby się przekonać. To zdrowa i wartościowa alternatywa dla zwykłego chleba i robi się go bardzo szybko!



573 kcal b: 65 g ww: 34 g tł: 19 g - cały chleb

147kcal -17g b, 9g ww, 5g tł - w 100g
kromka 30g - 45kcal



Składniki:


  • 200g sera białego chudego lub 0%
  • 40g otrąb owsianych
  • 10g otrąb pszennych
  • 10g otrąb żytnich (jeżeli brakuje Ci jednych zastąp tymi, które masz)
  • 3 całe jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dowolne przyprawy czy dodatki*
* np kminek, ziarna słonecznika, ziarna dyni, odsączone z oleju suszone pomidory, oliwki, orzechy



Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z białym serem solą, proszkiem do pieczenia i przyprawami na gładką masę. Następnie dodaj wszystkie otręby i dokładnie wymieszaj łyżką, jeżeli masa jest mocno zbita dodaj kilka mililitrów mleka. Ubij białka na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z masą serową. Przełóż do formy, chleb praktycznie nie rośnie dlatego ja skracam swoją formę,aby chleb wyszedł wyższy. Wierzch można posypać dowolnymi ziarnami lub posmarować jajkiem aby się błyszczał. Do nagrzanego do 180stopni piekarnika włóż formę i piecz 60minut.



Mam nadzieję, że udało mi się Was przekonać do tego aby spróbować upiec ten chlebek. Szczególnie polecam dla diet: wysokobiałkowa, niskokaloryczna.

Miłej niedzieli,
Paula

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie! Wyczuwam pieczenie w wolnej chwili. Mam nadzieję, że posmakuje :D

    http://to-read-or-not-to-read.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki za przepis! zrobiłam, faktycznie błyskawiczna robota i efekt zadowalający :D smakowo delikatny, lekki i puszysty, na pewno jeszcze go zrobię nie raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam chlebek, tylko na otrębach gryczanych. Górna warstwa mi wyrosła, a z dolnej zrobił się taki gnieciuch, ale ogólnie jak na mój pierwszy chleb to i tak całkiem niezły efekt :) W smaku jest taki sobie, może jak bym troszkę cukru dodała to było by lepiej, jednak i tak jest dużo lepszą alternatywą dla zwykłego chleba od pieczywa chrupkiego ;D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdą Waszą opinię :)