niedziela, 1 marca 2015

Niskokaloryczne Muffiny białkowe - 40kcal sztuka





To jeden z moich ulubionych przepisów. Babeczki są dietetyczne, nie ma mąki, jest dużo białka, nie ma cukru, można je dowolnie modyfikować przez co smakują wyśmienicie :)



Są bardzo szybkie i nie potrzebujemy do nich wielu składników przez co możemy je przygotować nawet przy niezapowiedzianych gościach. Słodycze to ogólnie spory problem dla osób odchudzających się. Wiele z Nas cierpi na diecie bo brakuje nam słodkiej przekąski. Ja nie rezygnuję ze słodyczy, ale staram się je odchudzić i ozdrowić :) Przepis ten z powodzeniem możecie wykorzystać na sernik, a nie jako fit muffiny.


b: 75 g ww: 22 g tł: 7 g

Składniki:

* 250 g  chudego twarogu
* 1 całe jajko
* 3 białka
* miarka odżywki białkowej lub 30 g otrębów

* 2 łyżki cynamonu
* stewia wg uznania


* owoce , orzechy, rodzynki wg uznania 

(z podanych składników wychodzi 10 muffinek)




Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Powstałą masę rozdzielamy do foremek na muffinki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra, dół) na 40minut. Bardzo ładnie wrasta. Kiedy przestygnie możemy posypać stewią lub brązowym cukrem pudrem :)


Proste, prawda? :)




Smacznego,
Paula

11 komentarzy:

  1. Przez to zachciało mi się muffinków hah ;") ide do kuchni pichcić mufinki a tymczasem zapraszam do mnie daria-sajdak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. czy podana wartosc kaloryczna uwzglednia otreby ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwzględnia odżywkę białkową, z otrębami będą mniej kaloryczne o jakieś 50kcal na całości mieszanki

      Usuń
  3. A moje oklaply... zrobilam wszystko zgodnie z przepisem, wiec nie wiwm jaka moze byc przyczyna...? :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja się własnie pieką ;) zobaczymy jak wyjdą ...

    OdpowiedzUsuń
  6. Muffiny są pyszne ! Dzięki Ci dobra kobieto żyj nam sto lat !!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają świetnie. W jakiej ilości proponuje Pani zamienić stewię na miód? Czy kaloryczność muffinki znacznie wzrośnie? :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja ostatnio je zrobiłam i dodałam suszoną żurawinę i rozdrobioną mieszankę orzechów, wyszło naprawde pysznie - polecam takie połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdą Waszą opinię :)