środa, 11 lutego 2015

Chudy czwartek czyli bułeczki z budyniem ala pączki - 100 kalorii sztuka





Tak się złożyło że do pierwszego wpisu udało mi się zebrać dzisiaj. Jutro wpada tłusty czwartek, dlatego to doskonała okazja aby zacząć od odchudzonych pączków. Ten standardowy ma od 300 do nawet 500 kalorii! To zdecydowanie zbyt wiele jak za taką chwilę przyjemności, a przede wszystkim za dużo tłuszczów w tym tych nasyconych. Przyrządza się je w głębokim oleju, te sklepowe często w oleju wątpliwej jakości..


Jeśli chcecie aby Wasze pączki były bardziej puszyste i przypominały klasycznego pączka nie mieszajcie mąki, użyjcie tylko 250g mąki tortowej 450. Ja wybrałam zdrowszą wersję, która przez to wygląda mniej atrakcyjnie :)

Przepis nie jest trudny, ale wymaga czasu. W sumie zajmie Ci to około 3 godziny, z czego 90% to wyrastanie ciasta.

Z podanych niżej składników wyszło mi 12 pączków różnej wielkości :) / jeden ma 100-105kalorii




Składniki:

150 g mąki tortowej 450
25g drożdży świeżych (7g instant)
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszenną pełnoziarnistą)
1 całe jajko
1 żółtko
225 ml mleka 0,5%
1 łyżeczka brązowego cukru (5g)
10 ml oliwy z oliwek
starta skórka z cytryny
aromat (kilka kropli) najlepiej śmietankowy
10g budyniu niesłodzonego (1/4 opakowania)
1/2 łyżeczki soli

+ jeśli lubicie można dodać cynamon dla podkręcenia metabolizmu







Przygotowanie:

Krok 1: Do 100ml ciepłego  mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na 15minut w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką. Zaczyn powinien w tym czasie podwoić swoją objętość.

Krok 2: Do powstałego zaczynu dodajemy całe jajko i żółtko jajka i ubijamy na puszystą piankę. Potem dodajemy mąkę, startą skórkę z cytryny (około łyżeczkę) 1/2 łyżeczki soli i aromat śmietankowy. Następnie rękami wyrabiamy ciasto przynajmniej 2-5minut. Jego konsystencja będzie bardzo lepiąca. Po 5minutach dodajemy 10ml oliwy i wyrabiamy jeszcze chwilę, aż ciasto będzie się odklejało od dłoni. Odstawiamy w ciepłe miejsce ciasto na około 45minut do miski i przykrywamy ściereczką. W tym czasie powinno urosnąć.

Krok 3: Przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu ( u mnie 125ml + 10g budyniu)


Krok 4: Podsypujemy blat mąką i wykładamy na niego wyrośnięte ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 2cm i wycinamy duże koła (najlepiej kubkiem). Na każde kółko nakładamy łyżeczkę budyniu i sklejamy brzegi, aby budyń nie wpłynął. Formujemy kształt przypominający pączki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odległościach i wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny do temperatury około 50-60 stopni.

Krok 5: Następnie przez 15minut pieczemy pączki w 180 stopniach. 








Gotowe, 
Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. wyglada pysznie ale nie jak paczek ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za każdą Waszą opinię :)